piątek, 8 maja 2020

Domowy solony karmel

Pierwszy raz przygotowałam taki solony karmel i na pewno nie ostatni. Jest tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Idealny do ciasteczek, ciast, naleśników, deserów, lodów czy tak po prostu do wyjadania łyżeczką wprost ze słoiczka. Jak zrobicie to nie pożałujecie. Warto.







Potrzebujemy:
200 g cukru
80 g masła
125 ml śmietanki kremówki 30 %
pół łyżeczki soli himalajskiej


Wykonanie pysznego solonego karmelu:


1. Cukier przekładamy do garnka lub głębokiej patelni z grubym dnem. Następnie podgrzewamy cały czas mieszając aż się rozpuści i zrumieni, musi być płynny bez grudek cukru. Do mieszania używałam silikonowej łopatki. Uważamy, żeby cukru nie przypalić, bo będzie gorzki. I ważne też żeby cukru nie było na ściankach garnka czy patelni, zrobi się Wam wtedy taka gruba warstwa, która nie rozpuści się z masłem.

2. Następnie do rozpuszczonego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko i energicznie mieszamy, gdy masło się rozpuści wlewamy śmietankę kremówkę i ponownie szybko i energicznie mieszamy, gotujemy tak kilka chwil, aż połączą się składniki.

3. Następnie gorący karmel zdejmujemy z ognia wsypujemy sól i mieszamy aż się rozpuści. Karmel przelewamy do słoiczka i gotowe.

4. Na początku karmel jest dość płynny, ale później zgęstnieje.

5. Karmel można od razu podawać lub przechowywać w lodówce, wtedy wystudzony zakręcamy i taki przechowujemy w lodówce.

2 komentarze: