środa, 6 maja 2020

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek

Pyszna i sycąca zapiekanka na obiad. Przygotowana z domowego makaronu. Bardzo podzielna. Z tego przepisu wychodzi 4 spore porcje. Bezmięsna, więc osoby nie jedzące mięsa będą zadowolone. Sporo przy niej pracy, ale warto. Zróbcie. Posmakuje Wam :) Dobrego dnia :)






Potrzebujemy:

Na makaron domowy:
2 szklanki mąki tortowej
4 małe jajka
pół łyżeczki soli

Na pieczarki:
50 dag pieczarek
2 duże cebule
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania

Na sos:
330 g śmietany 18 %
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania

Dodatkowo:
35 dag sera żółtego
masło do posmarowania formy
olej do smażenia
sól do gotowania makaronu


Wykonanie pysznej zapiekanki:

1. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski.
Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.



2. Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki i cebulę przekładamy na patelnię, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Gdy będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy odrobinę oleju i przesmażamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Studzimy.


3. Sos: Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.


 4. Składanie: Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Połowę makaronu wykładamy na dno formy, następnie połowę pieczarek i posypujemy odrobiną sera żółtego, następnie pozostały makaron, pieczarki i połowę sera żółtego. Następnie zalewamy całość sosem.


5. Pieczenie: Zapiekankę zapiekamy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Upieczoną posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil.


6. Gotowe: Podajemy na gorąco. Smacznego.



Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.
Można użyć gotowego kupnego makaronu.
Szklanka do odmierzania składników na makaron i pojemności 250 ml.

5 komentarzy: