czwartek, 21 maja 2020

Zupa krem ze świeżych pomidorów z domowym makaronem

Pyszna i lekka zupa na smażonych warzywach. Idealna na wiosenny i letni obiad. Dzięki smażonym warzywom wydobywamy więcej smaku i aromatu. Uwielbiam tak przygotowane zupy. Moją pyszną zupkę podałam z makaronem własnoręcznie zrobionym. Makaronem na samych jajkach, taki jest najlepszy. Do tego odrobina jogurtu naturalnego i świeży koperek, taki prosto z kuchennego parapetu. Zróbcie koniecznie taką zupkę. Warto :) Smacznych inspiracji :)











Potrzebujemy:

Na makaron:
2 szklanki mąki tortowej
4 małe jajka
pół łyżeczki soli

Na zupę:
4 duże pomidory ( tak około 60 dag )
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła lub margaryny do smażenia
bulion warzywny ( tak około 1 litr )
przyprawa Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania makaronu
świeży koperek do posypania zupy
jogurt naturalny typu skyr według uznania


Wykonanie pysznej zupy pomidorowej: 


1. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski.
Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.

2. Zupa: Marchewkę, pietruszkę, cebulę  i czosnek obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Można je sparzyć i obrać ze skórki, lub w trakcie gotowania wyjąć skórkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa ( oprócz pomidorów ) i przesmażamy kilka minut. Uważamy, żeby za mocno nie zrumienić, następnie wrzucamy pomidory i chwilę przesmażamy. Do przesmażonych warzyw wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec zupę przyprawiamy Vegetą Natur .

3. Podanie: Na talerze nakładamy po porcji makaronu, nalewamy zupę, nakładamy po porcji jogurtu i posypujemy świeżym posiekanym koperkiem. Podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Z przepisu wychodzi około 2 litry zupy.
Porcja dla około 4 osób.

Przepisy inspirowane naturą


 Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Vegeta Natur Przepisy Inspirowane Naturą.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
 

3 komentarze: