Domowy chleb jest najlepszy. Pachnący z chrupiącą skórką. Ten z makiem jest idealny. Z przepisu wyszło mi dwa niewielkie chlebki, ale można upiec jeden większy. Zapach podczas pieczenia unoszący się po domu...obłędny. Uwielbiam taki chleb z prawdziwym masłem i chrupiącymi świeżymi i sezonowymi warzywami. Chleb długo utrzymuje świeżość, ale zapewniam, że zjecie go od razu. Upieczcie.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka ciepłego
2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
mak sypki do posypania chleba
mleko ciepłe do posmarowania chleba
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznego chleba z makiem:
1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Obie mąki przesiewamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem i mieszamy do połączenia się składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy ciepłego mleka i mieszamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasta nie zagniatamy, składniki łączymy ze sobą łyżką lub widelcem.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i wlewamy olej, następnie na stolnicy posypanej mąką zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy przynajmniej 10 minut. Zagniecione ciasto przekładamy do miski i ponownie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
3. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, formujemy podłużne bochenki i układamy na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie chleby nacinamy z wierzchu ostrym nożem, za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie ciepłym mlekiem i posypujemy obficie makiem.
4. Tak przygotowane do pieczenia chleby wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut.
5. Upieczone chleby studzimy na metalowej kratce. Kroimy kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ilość mleka zależy od wilgotności mleka.
Z przepisu wychodzi dwa chleby, takie niewielkie, ale można upiec jeden większy.
Chleby najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ciasto należy wyrabiać co najmniej 10 minut.
Cudowny chlebuś Izuś :-)
OdpowiedzUsuńchlebek idealny
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPolecam. Ten chleb jest przepysnzy
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest najlepszy :)
Usuń