Pyszny domowy chleb. Taki jest najlepszy. Ten upieczony na jogurcie naturalnym i sodzie oczyszczonej. Chleb z dodatkiem płatków owsianych i laszy manny. Długo zachowuje świeżość. Szybki w przygotowaniu plus pieczenie. Bardzo ładnie się kroi, a kroiłam jeszcze ciepły. Polecam. Można upiec w dowolnej formie.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
30 dag mąki tortowej
5 dag płatków owsianych górskich
5 dag kaszy manny
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
1 mała łyżeczka soli
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania foremki
płatki owsiane górskie do oprószenia foremki
Wykonanie pysznego chleba:
1. Mąkę, sól i sodę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, olej, kaszę mannę i płatki owsiane.
2. Składniki mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto, ciasto jest trochę lepiące, podsypujemy je trochę mąką.
3. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej płatkami owsianymi. Ja piekłam w okrągłej kamionkowej formie, ale można w tortownicy czy w foremce keksówce.
4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do zrumienienia.
5. Chleb jeszcze gorący wyjmujemy formy i studzimy na kratce.
6. Kroimy, podajemy, a ja smacznego życzę.
idealny chlebek
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńUwielbiam domowe pieczywo :);)
OdpowiedzUsuńSuper :) Domowe najlepsze :)
UsuńCzy można zamiast mąki tortowej użyć mąki pszennej chlebowej T.750 lub 1050 ? Pięknie wygląda i smacznie !
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, ja najczęściej piekę na tortowej, dzięki temu mam puszyste wypieki :)
Usuń