poniedziałek, 4 maja 2020

Chleb jogurtowy z płatkami owsianymi i kaszą manną

Pyszny domowy chleb. Taki jest najlepszy. Ten upieczony na jogurcie naturalnym i sodzie oczyszczonej. Chleb z dodatkiem płatków owsianych i laszy manny. Długo zachowuje świeżość. Szybki w przygotowaniu plus pieczenie. Bardzo ładnie się kroi, a kroiłam jeszcze ciepły. Polecam. Można upiec w dowolnej formie.








Potrzebujemy:

Na ciasto:
30 dag mąki tortowej
5 dag płatków owsianych górskich
5 dag kaszy manny
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
1 mała łyżeczka soli
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania foremki
płatki owsiane górskie do oprószenia foremki


Wykonanie pysznego chleba:


1. Mąkę, sól i sodę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, olej, kaszę mannę i płatki owsiane.


2. Składniki mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto, ciasto jest trochę lepiące, podsypujemy je trochę mąką.


3. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej płatkami owsianymi. Ja piekłam w okrągłej kamionkowej formie, ale można w tortownicy czy w foremce keksówce.


 4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do zrumienienia.



5. Chleb jeszcze gorący wyjmujemy formy i studzimy na kratce.


6. Kroimy, podajemy, a ja smacznego życzę.

6 komentarzy:

  1. Czy można zamiast mąki tortowej użyć mąki pszennej chlebowej T.750 lub 1050 ? Pięknie wygląda i smacznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ja najczęściej piekę na tortowej, dzięki temu mam puszyste wypieki :)

      Usuń