czwartek, 30 kwietnia 2020

Pulpeciki z ciecierzycy z sosem pomidorowym i spaghetti

Dzisiaj polecam Wam na obiad pyszne pulpeciki z ciecierzycy. Bardzo sycące danie. Pulpeciki podane z sosem pomidorowo-cebulowym i makaronem. Napiszę, że wszystkie składniki można ze sobą wymieszać. Zróbcie takie na obiad. Polecam.





Potrzebujemy:

Na sos:
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
olej do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie według uznania
lubczyk suszony według uznania
cebula suszona według uznania
sól himalajska do smaku

Na pulpeciki:
1 słoik ciecierzycy ( 40 dag )
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
5 łyżek mąki owsianej
1 jajko
oregano suszone według uznania
zioła prowansalskie według uznania
sól do smaku

Dodatkowo:
30 dag makaronu spaghetti
bułka tarta do panierowania
zioła prowansalskie według uznania
olej do smażenia
świeży koperek do dekoracji

Wykonanie:

1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.

2. Pulpeciki: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości, ale nie rumienimy za bardzo. Studzimy. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem, blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy,wbijamy jajko i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia.  Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Wyjdzie nam około 16 sztuk. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pulpeciki po kilka minut z każdej strony.

3. Podanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Nakładamy na talerze, na makaron porcje sosu i pulpeciki. Dekorujemy świeżym koperkiem. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Wszystkie składniki można ze sobą wymieszać, jak kto lubi.
Porcja dla 4 osób.

4 komentarze:

  1. Bardzo ładne zdjęcia, fajny mają klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie jest wyborne! Przygotowałam raz i na pewno zagości w naszym domu na stałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam :)

      Usuń