sobota, 2 maja 2020

Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami

Pyszne i kolorowe ciasto. Lekkie i mocno owocowe. Troszkę pracochłonne, ale warto je przygotować. Bardzo szybko znika z talerza. Polecam na letni podwieczorek. Do takiego ciasta filiżanka ulubionej aromatycznej i książka :)









Potrzebujemy:

Na biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem jogurtowy:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
cukier puder do smaku
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody
1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych

Na piankę:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody

Dodatkowo:
puszka brzoskwiń w syropie


Wykonanie pysznego ciasta:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem jogurtowy: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jagody kamczackie, lekko rozcieramy i odcedzamy z namiaru soku. Jogurt naturalny miksujemy z jagodami u cukrem pudrem do smaku, wlewamy zastygającą galaretkę, dokładnie miksujemy i wykładamy na biszkopt. Biszkopt z kremem wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Brzoskwinie: Brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na jogurtowym kremie.

4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy na puszystą masę z zimnym mlekiem, wlewamy zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na co najmniej kilka godzin.

5. Podanie: Dobrze stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę.

2 komentarze: