Pyszny, lekki i delikatny serniczek. W dodatku bez pieczenia, po za
oczekiwaniem na galaretki i stężeniem przygotowuje się go bardzo szybko.
Polecam na upalne dni. Zapraszam:)
Składniki:
Masa serowa:
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30 %
1 galaretka o smaku owoców leśnych
200 ml jagód kamczackich lub borówek
ewentualnie cukier puder do smaku
Dodatkowo:
15 dag okrągłych biszkoptów
1 galaretka o smaku owoców leśnych
Wykonanie:
1.Owoce myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.
2. Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową.
Następnie na dno układamy warstwę biszkoptów, biszkoptami wykładamy
również boki tortownicy.
3. Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy serek i zmiksowane
jagody, miksujemy na puszystą masę ( ewentualnie można dodać cukru pudru
do smaku ), na koniec dodajemy galaretkę i miksujemy żeby nie było
grudek ( galaretka powinna być lekko zastygająca ).
4. Do przygotowanej tortownicy przekładamy masę serową i wstawiamy do lodówki.
5. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do
lekkiego tężenia. Następnie tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową.
6. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
najlepiej na kilka godzin. ( ja chłodziłam całą noc ). Po tym czasie
kroimy i podajemy. Smacznego.
7. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz