Jeżeli lubicie omlety to możecie przygotować taki o to z pokrzywą.
Sprawdzi się na śniadanie i kolację, ale jeśli podacie go z ulubioną
sałatką to również na obiad. Pokrzywa nie jest za bardzo wyczuwalna.
Dodam też, że omlet jest bardzo syty. Do przyprawienia omletu użyłam białego pieprzu mielonego i aromatycznej suszonej natki pietruszki od SKWORCU . Zapraszam :)
Składniki:
1 szklanka listków pokrzywy
1 ząbek czosnku
3 jajka
2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej pszennej
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
1 kopiasta łyżeczka suszonej natki pietruszki
odrobina oleju do smażenia
1 płaska łyżka masła
Wykonanie:
1. Listki pokrzywy ( najlepiej młode ) płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w paseczki.
2. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy czosnek, przesmażamy dosłownie kilka chwil uważając,
żeby za mocno nie przypiec. Następnie dodajemy masło i pokrzywę, dusimy
kilka minut, często mieszając. Pokrzywa będzie taka lekko chrupiąca.
3. Jajka roztrzepujemy dokładnie z natką pietruszki, mąką oraz solą i pieprzem do smaku.
4. Następnie masę jajeczną wlewamy na patelnię i smażymy aż dobrze się
zetnie, delikatnie zsuwamy na duży talerz, a następnie stroną nie
usmażoną zsuwamy z powrotem na patelnię i dosmażamy.
5. Usmażony omlet osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zwijamy w rulonik i podajemy gorący. Smacznego.
6. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz