środa, 4 maja 2016

Omlet z pokrzywami.

Jeżeli lubicie omlety to możecie przygotować taki o to z pokrzywą. Sprawdzi się na śniadanie i kolację, ale jeśli podacie go z ulubioną sałatką to również na obiad. Pokrzywa nie jest za bardzo wyczuwalna. Dodam też, że omlet jest bardzo syty. Do przyprawienia omletu użyłam białego pieprzu mielonego i aromatycznej suszonej natki pietruszki od SKWORCU . Zapraszam :)




Składniki:

1 szklanka listków pokrzywy
1 ząbek czosnku
3 jajka
2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej pszennej
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
1 kopiasta łyżeczka suszonej natki pietruszki
odrobina oleju do smażenia
1 płaska łyżka masła

Wykonanie:

1. Listki pokrzywy ( najlepiej młode ) płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w paseczki.

2. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, przesmażamy dosłownie kilka chwil uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie dodajemy masło i pokrzywę, dusimy kilka minut, często mieszając. Pokrzywa będzie taka lekko chrupiąca.

3. Jajka roztrzepujemy dokładnie z natką pietruszki, mąką oraz solą i pieprzem do smaku.

4. Następnie masę jajeczną wlewamy na patelnię i smażymy aż dobrze się zetnie, delikatnie zsuwamy na duży talerz, a następnie stroną nie usmażoną zsuwamy z powrotem na patelnię i dosmażamy.

5. Usmażony omlet osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zwijamy w rulonik i podajemy gorący. Smacznego.

6. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz