Zapraszam na niezwykle pyszne czekoladowe gofry z delikatnym serkiem i z aromatycznymi i świeżymi truskawkami. Napiszę, że pysznie wyglądają, pachną i smakują. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
4 jajka
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
5 dag mlecznej czekolady
Dodatkowo:
35 dag serka delikatnego naturalnego ( użyłam serka President )
cukier puder do smaku
1 łyżka miodu prawdziwego
50 dag świeżych truskawek
5 dag mlecznej czekolady
odrobina oleju
Wykonanie:
1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,
następnie lekko studzimy. Masło lub margarynę roztapiamy i również lekko
studzimy.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy płynną
czekoladę i dokładnie miksujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki:
mąką, proszek do pieczenia, mleko i przestudzone masło lub margarynę.
Miksujemy na gładkie bez grudek ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
2. Gofrownicę za pomocą pędzelka smarujemy olejem, następnie dobrze
rozgrzewamy, nakładamy ciasto i pieczemy gofry. Powinno nam wyjść 12
sztuk. Upieczone gofry dobrze studzimy.
3. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Tak około 40 dag truskawek kroimy
w drobną kosteczkę. ( Pozostałe truskawki odkładamy do dekoracji ).
Serek ucieramy z cukrem pudrem do smaku i miodem, dodajemy truskawki i
dokładnie mieszamy lekko je rozcierając.
4. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odłożone truskawki kroimy w plasterki.
Na dobrze wystudzone gofry nakładamy serek, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
5. Smacznego.
Izuś ale mi narobiłaś ochoty na gofry, będę musiała jutro zrobić bo dawno ich nie piekłam :-)
OdpowiedzUsuńIzuś ale mi narobiłaś ochoty na gofry, będę musiała jutro zrobić bo dawno ich nie piekłam :-)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz zrobić:) U mnie też dawno nie było, a jak upiekłam to poszły od razu:)
Usuń