środa, 1 czerwca 2016

Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.

Maślane i niezwykle puszyste bułeczki z pysznym jagodowym nadzieniem. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)




Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
10 dag masła
pół szklanki ciepłego mleka
szczypta soli

Nadzienie:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
100 ml jagód kamczackich lub borówek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia bułek

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.


2. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, masło i zagniatamy mięciutkie ciasto w razie potrzeby wlewając ciepłe mleko. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.


3. Ciasto dzielimy na 8 części, następnie z każdej części formujemy na posypanej mąką stolnicy okrągłe bułeczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone bułeczki dobrze studzimy.


4. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie ubijamy.


5. Wystudzone bułki rozcinamy na pół i przekładamy nadzieniem, następnie oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.


6. Smacznego.

 Rady:
 Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ja użyłam jagód kamczackich.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.


6 komentarzy: