1 dojrzałe awokado
2 małe jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 kromki chleba tostowego
odrobina masła
ulubione zioła ( u mnie cząber, oregano i papryka słodka )
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oleju
dowolna ilość szczypiorku
Wykonanie:
1. Awokado myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Następnie środek lekko wydrążamy łyżką, tak, żeby w każdej połówce zmieściło się jajko.
2. Jajka każde osobno wbijamy do miseczki, a następnie przekładamy do wydrążonych jajek. Oprószamy solą i pieprzem.
3. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Chleb tostowy smarujemy cieniutko masłem, posypujemy czosnkiem i ziołami.
4. Na blaszkę do pieczenia wlewamy olej i układamy awokado i grzanki, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż grzanki będą rumiane i chrupiące, a jajko w awokado się zetnie, tak około 15 minut. Jeżeli grzanki upieką nam się szybciej, należy wyjąć je z piekarnika.
5. Szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno kroimy.
6. Awokado z jajkiem posypujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami.
7. Smacznego.
Uwielbiam , czasami też takie sobie robię :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam takie pierwszy raz i już też uwielbiam:)
UsuńUwielbiam na śniadanie, to jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam:)
Usuń