poniedziałek, 16 maja 2016

Ucierane ciasto z rabarbarem.

Lubicie ciasta z rabarbarem?  Bo ja uwielbiam...i to bardzo. Do tego ciasta postanowiłam dać delikatny serek i to był bardzo dobry pomysł. Ciasto wyszło wilgotne, a za razem mięciutkie. Do tego bardzo delikatne w smaku. Z kolei rabarbar nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości. Idealne na podwieczorek. Polecam i zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
3 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
35 dag serka naturalnego delikatnego ( ja użyłam President )

Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
2-3 łyżki cukru

Wykonanie:

1.  Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku, następnie dodajemy białka i ucieramy, dodajemy serek i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, ucieramy na gładkie ciasto.



2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie rabarbar. Rabarbar posypujemy cukrem.




3. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, kroimy i podajemy.


4. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

3 komentarze:

  1. Pyszne ciasto Iza :) pozdrawiam Cię kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda więc porywam kawałek o ile jeszcze coś zostało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam. Kawałek na pewno się znajdzie, zwłaszcza, że ciasto wyszło dość duże:)

      Usuń