Lubicie ciasta z rabarbarem? Bo ja uwielbiam...i to bardzo. Do tego ciasta postanowiłam dać delikatny serek i to był bardzo dobry pomysł.
Ciasto wyszło wilgotne, a za razem mięciutkie. Do tego bardzo delikatne
w smaku. Z kolei rabarbar nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości. Idealne
na podwieczorek. Polecam i zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
3 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
35 dag serka naturalnego delikatnego ( ja użyłam President )
Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo
wbijamy po jednym jajku, następnie dodajemy białka i ucieramy, dodajemy
serek i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do
pieczenia i dodajemy do ciasta, ucieramy na gładkie ciasto.
2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na
mniejsze kawałki.
Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie rabarbar.
Rabarbar posypujemy cukrem.
3. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180
stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Studzimy, kroimy i podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Pyszne ciasto Iza :) pozdrawiam Cię kochana :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda więc porywam kawałek o ile jeszcze coś zostało ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam. Kawałek na pewno się znajdzie, zwłaszcza, że ciasto wyszło dość duże:)
Usuń