Pierożki z serem feta są niezwykle pyszne, kruche i wyraziste w smaku.
Polecam przygotować je na przekąskę. Mogą też być dodatkiem do zup. Z moich
pierożków troszkę farsz wypłynął, ale dzięki temu mają swój urok. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
pół małej łyżeczki soli
Farsz:
10 dag sera feta
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz czarny mielony do smaku
papryka czerwona słodka mielona do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ser feta ucieramy z koncentratem pomidorowym, pieprzem i papryką słodką do smaku. Nie solimy ponieważ ser jest bardzo słony.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie na posypanej mąką
stolnicy wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy krążek nakładamy
farsz serowy i zlepiamy pierożki.
3. Każdy pierożek nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce.
4. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
5. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Farszu nie solimy ponieważ ser feta jest dość słony.
Mniam pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńMniam pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuń