środa, 18 maja 2016

Kruche pierożki z serem feta.

Pierożki z serem feta są niezwykle pyszne, kruche i wyraziste w smaku. Polecam przygotować je na przekąskę. Mogą też być dodatkiem do zup. Z moich pierożków troszkę farsz wypłynął, ale dzięki temu mają swój urok. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
pół małej łyżeczki soli

Farsz:
10 dag sera feta
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz czarny mielony do smaku
papryka czerwona słodka mielona do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Ser feta ucieramy z koncentratem pomidorowym, pieprzem i papryką słodką do smaku. Nie solimy ponieważ ser jest bardzo słony.





2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy krążek nakładamy farsz serowy i zlepiamy pierożki.




3. Każdy pierożek nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce.


4. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.





5. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Farszu nie solimy ponieważ ser feta jest dość słony.

2 komentarze: