środa, 25 maja 2016

Lody jagodowe na serku mascarpone

Moja rodzina uwielbia domowe lody, bo jak wiadomo domowe są najlepsze. Z serkiem mascarpone robiłam pierwszy raz i nie ukrywam, że wyszły pyszne. Bardzo, bardzo kaloryczne...no cóż, ale tak pyszne, że nie można im się oprzeć. Te lody przygotowuje się bardzo szybko, potem już tylko czekać, aż będą gotowe. Z przepisu wychodzi około półtora litra lodów. Zapraszam:)




Składniki:
25 dag serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku
około 1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( ja miałam jagody )
rożki waflowe do lodów

Wykonanie:

1. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i owoce, miksujemy aż masa będzie puszysta dodając w trakcie miksowania cukier puder według uznania.


2. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Masę lodową często mieszamy.


3. Gdy lody będą miały odpowiednią konsystencję nakładamy do waflowych rożków i podajemy.


 4. Smacznego.


2 komentarze:

  1. Domowe lody to prawdziwa uczta dla podniebienia i ulga w czasie męczących upałów ;)

    OdpowiedzUsuń