Zapewniam Was , że na takie rurki z kremem każdy się skusi. Bardzo kruche ciasto,
pyszny i słodki krem, to wszystko sprawia, że gdy zjemy jedną to zaraz
sięgamy po następną. Bardzo polecam z filiżanką aromatycznej kawy. Dodam, że im dłużej poleżą to bardziej zmiękną, ale pytanie, czy poleżą? Zapewniam, że nie. Bardzo polecam i życzę słodkich inspiracji.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
25 dag masła lub margaryny
50 dag mąki tortowej
Na krem:
2 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
2 i pół szklanki mleka
5 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej
2 cukry waniliowe najlepiej z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do posmarowania foremek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych rurek:
2. Formowanie rurek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wycinamy długie paski, o szerokości około 2 cm, nawijamy na metalowe foremki do pieczenia rurek. Foremki można posmarować za pomocą pędzelka olejem, ja nie smarowałam, ciasteczka ładnie zdejmowały się z foremek. Następnie ciasto zawijamy na foremki.
3. Do pieczenia: Tak wykonane rurki układamy na niczym nie wyłożonych blaszkach.
4. Pieczenie i studzenie: Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia się. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.
5. Krem: jajko, żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę, dodajemy 1 szklankę mleka i mąkę, dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrami waniliowymi i pozostałym cukrem. Zmiksowane jajka wlewamy na gorące mleko przez gęste sitko, żeby nie było grudek. Gotujemy do zgęstnienia kremu cały czas mieszając. Uważamy, żeby krem się nie przypalił.
6. Nadziewanie: Lekko przestudzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim rurki. Krem gdy jest przestudzony dość szybko zastyga, więc trzeba bardzo ciepłym nadziewać. Następnie rurki oprószamy cukrem pudrem i pozostawiamy do zastygnięcia kremu. Zimne przechowujemy w lodówce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z mojej receptury wychodzi około 50 sztuk rurek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Mąkę zawsze przesiewam.
Krem gdy jest przestudzony dość szybko zastyga, więc trzeba bardzo ciepłym nadziewać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz