Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )
3 łyżki cukru
3 szklanki mleka
Kruszonka:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
2-3 łyżki cukru
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie wykładamy na ciasto.
3. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki. Rabarbar układamy na budyniu i posypujemy cukrem.
4. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Następnie wykładamy równomiernie na rabarbar.
5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Dobrze studzimy ( najlepiej kilka godzin, żeby budyń stężał ). Po tym czasie kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników 250 ml.
Ciacho ślicznie się udało i wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i nie ukrywam, że pyszne było:)
Usuń