niedziela, 8 maja 2016

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.

Ponieważ sezon rabarbarowy już zaczął się na dobre to zapraszam na pyszne ciasto. Idealnie kruche i nie za słodkie, takie w sam raz. Rabarbar jest kwaśny, więc przełamuje słodycz ciasta, budyniu i kruszonki. Ciasto najlepiej smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam:)




Składniki:


 Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )
3 łyżki cukru
3 szklanki mleka

Kruszonka:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru


Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
2-3 łyżki cukru
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie wykładamy na ciasto.

3. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki. Rabarbar układamy na budyniu i posypujemy cukrem.

4. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Następnie wykładamy równomiernie na rabarbar.

5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Dobrze studzimy ( najlepiej kilka godzin, żeby budyń stężał ). Po tym czasie kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników 250 ml.

2 komentarze:

  1. Ciacho ślicznie się udało i wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń