Pierogi z rabarbarem zrobiłam pierwszy raz. Wyszły bardzo pyszne.
Urozmaiciłam je musem i nutką cynamonu. Polecam przygotować na obiad lub
podwieczorek. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Nadzienie:
1 łodyga rabarbaru
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki mielonego cynamonu
Mus:
2 łodygi rabarbaru
cukier do smaku
pół łyżeczki mielonego cynamonu
gorąca woda
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
Wykonanie:
1. Nadzienie: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, oprószamy go cukrem i cynamonem.
2. Mus: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe
kawałki i przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej
wody i dusimy do rozgotowania często mieszając. Gdy mus będzie jednolity
i gęsty dodajemy cynamon i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
3. Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy
szklanką krążki, na każdy nakładamy kawałek rabarbaru i zlepiamy
formując pierogi.
4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.
5. Pierogi nakładamy na talerze i podajemy polane gorącym musem.
6. Smacznego.
Dziękuję:)
OdpowiedzUsuń