piątek, 20 maja 2016

Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.

Pierogi z rabarbarem zrobiłam pierwszy raz. Wyszły bardzo pyszne. Urozmaiciłam je musem i nutką cynamonu. Polecam przygotować na obiad lub podwieczorek. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Nadzienie:
1 łodyga rabarbaru
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki mielonego cynamonu

Mus:
2 łodygi rabarbaru
cukier do smaku
pół łyżeczki mielonego cynamonu
gorąca woda

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania

Wykonanie:

1. Nadzienie: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, oprószamy go cukrem i cynamonem.

2. Mus: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do rozgotowania często mieszając. Gdy mus będzie jednolity i gęsty dodajemy cynamon i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.

3. Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy nakładamy kawałek rabarbaru i zlepiamy formując pierogi.

4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.

5. Pierogi nakładamy na talerze i podajemy polane gorącym musem.

6. Smacznego.

1 komentarz: