sobota, 14 maja 2016

Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach

To ciasto bez pieczenia ,,chodziło'' już za mną od jakiegoś czasu, no i w końcu zrobiłam. Co tu dużo pisać...pyszne i najlepsze. Poza czasem oczekiwania przygotowuje je się bardzo szybko. I jest bardzo podzielne, udało mi się je podzielić na 24 spore kawałki. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam:)





Składniki:

Krem:
2 i pół szklanki mleka
3 żółtka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
4 łyżki cukru pudru
15 dag wiórek kokosowych
pół szklanki ajerkoniaku
25 dag margaryny ,, Kasia ''

Dodatkowo:
5 dag wiórek kokosowych
120 sztuk małych herbatników

Wykonanie:

1. Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy.



2. Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na puszysty krem.



3. Na tacy układamy warstwę herbatników: po 6 sztuk w 4 rzędach, ( czyli 24 sztuki ) smarujemy kremem i tak przekładamy: herbatniki i krem, ostatnią warstwą powinien być krem. Powinno nam wyjść 5 warstw herbatników.



4. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.



5. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Powinno nam wyjść 24 kawałki.




6. Smacznego.

Rady:
Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml.

2 komentarze: