To ciasto bez pieczenia ,,chodziło'' już za mną od jakiegoś czasu, no i w
końcu zrobiłam. Co tu dużo pisać...pyszne i najlepsze. Poza czasem
oczekiwania przygotowuje je się bardzo szybko. I jest bardzo podzielne,
udało mi się je podzielić na 24 spore kawałki. Polecam z filiżanką
aromatycznej kawy. Zapraszam:)
Składniki:
Krem:
2 i pół szklanki mleka
3 żółtka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
4 łyżki cukru pudru
15 dag wiórek kokosowych
pół szklanki ajerkoniaku
25 dag margaryny ,, Kasia ''
Dodatkowo:
5 dag wiórek kokosowych
120 sztuk małych herbatników
Wykonanie:
1. Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe
mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko.
Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie
studzimy.
2. Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i
dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas
ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na
puszysty krem.
3. Na tacy układamy warstwę herbatników: po 6 sztuk w 4 rzędach, ( czyli 24
sztuki ) smarujemy kremem i tak przekładamy: herbatniki i krem,
ostatnią warstwą powinien być krem. Powinno nam wyjść 5 warstw
herbatników.
4. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
5. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Powinno nam wyjść 24 kawałki.
6. Smacznego.
Rady:
Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml.
Zjadłbym całe :D
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
Usuń