niedziela, 22 maja 2016

Czekoladowo - sernikowa kostka.

Lubicie czekoladowe smaki? Bo ja tak i to bardzo. Polecam pyszną serowo - czekoladową kostkę. Idealną na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. W tym cieście wszystko do siebie pysznie pasuje. Zapraszam:)





Składniki:

 Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
10 dag mlecznej czekolady
3 łyżki kakao
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
15 dag rodzynek

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki
2-3 łyżki kakao
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, dodajemy kakao, budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, dokładnie ucieramy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z rodzynkami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.



2. Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto serowe dokładnie studzimy.


3. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie smarujemy ją na cieście i odstawiamy do zastygnięcia.


4. Gdy polewa na cieście zastygnie kroimy je w kostkę. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do smaku i kakao. Następnie za pomocą szprycy dekorujemy pokrojone kostki i posypujemy startą czekoladą.


5. Smacznego.

 Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru, na pół litra mleka każdy.
Ser gotowy w wiadereczku.
Zamiast kremówki możemy użyć śmietany typu ,,Śnieżka''.

2 komentarze: