Lubicie czekoladowe smaki? Bo ja tak i to bardzo. Polecam pyszną serowo -
czekoladową kostkę. Idealną na podwieczorek z filiżanką pysznej i
aromatycznej kawy. W tym cieście wszystko do siebie pysznie pasuje.
Zapraszam:)
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
10 dag mlecznej czekolady
3 łyżki kakao
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
15 dag rodzynek
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki
2-3 łyżki kakao
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie
stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, dodajemy kakao,
budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, dokładnie ucieramy.
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z rodzynkami
dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.
2. Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 70 minut w temperaturze
170 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto serowe dokładnie studzimy.
3. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy,
tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na
małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy
aż będzie gęsta i szklista. Następnie smarujemy ją na cieście i
odstawiamy do zastygnięcia.
4. Gdy polewa na cieście zastygnie kroimy je w kostkę.
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do smaku i kakao.
Następnie za pomocą szprycy dekorujemy pokrojone kostki i posypujemy startą czekoladą.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru, na pół litra mleka każdy.
Ser gotowy w wiadereczku.
Zamiast kremówki możemy użyć śmietany typu ,,Śnieżka''.
Pycha, zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
Usuń