Tak przygotowana młoda kapusta będzie wspaniałym dodatkiem do drugiego
dania np. do młodych ziemniaczków. Podczas jej przygotowania po całym domu
roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Kapustę przyprawiłam wspaniałą i aromatyczną przyprawą do bigosu i młodej kapusty od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 średnie cebule
1 duży pomidor
2 płaskie łyżki masła
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
koperek świeży według uznania
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
1. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
Pomidora myjemy, osuszamy, następnie sparzamy wrzątkiem i obieramy skórkę i kroimy na małe kawałki.
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, a następnie kapustę drobno kroimy.
Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy lekko
rumieniąc, następnie dodajemy pokrojonego pomidora, przesmażamy razem z
cebulką przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy
kapustę, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości i
odparowania całego płynu.
3. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koperek, przyprawę do
kapusty, dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i
pieprzem.
4. Smacznego.
Przepyszna kapustka :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
Usuń