poniedziałek, 23 maja 2016

Młoda kapusta duszona z pomidorem i cebulą.

Tak przygotowana młoda kapusta będzie wspaniałym dodatkiem do drugiego dania np. do młodych ziemniaczków. Podczas jej przygotowania po całym domu roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Kapustę przyprawiłam wspaniałą i aromatyczną przyprawą do bigosu i młodej kapusty od RAFEX . Zapraszam:)





Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 średnie cebule
1 duży pomidor
2 płaskie łyżki masła
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
koperek świeży według uznania
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Wykonanie:

1. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pomidora myjemy, osuszamy, następnie sparzamy wrzątkiem i obieramy skórkę i kroimy na małe kawałki. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, a następnie kapustę drobno kroimy. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy lekko rumieniąc, następnie dodajemy pokrojonego pomidora, przesmażamy razem z cebulką przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy kapustę, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.

3. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koperek, przyprawę do kapusty, dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

4. Smacznego.

2 komentarze: