wtorek, 10 maja 2016

Placuszki z rabarbarem.

Do przygotowania tych placuszków użyłam serka homogenizowanego, dzięki temu zyskały one delikatny smak. Lekko kwaśne, nie za słodkie, takie w sam raz. Z przepisu wyszło mi 12 placuszków. Jeżeli uważamy, że ciasto jest mało słodkie to można dodać cukru, lub upieczone placuszki oprószyć cukrem pudrem. Upiekłam je na podwieczorek.Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
2 jajka
1 serek homogenizowany waniliowy ( 10 dag )
1 łyżka miodu prawdziwego
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka

Dodatkowo:
olej do smażenia
1 łodyga rabarbaru

Wykonanie:
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek i miód, następnie miksujemy kilka chwil, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko. Miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.

2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

4. Smacznego.

2 komentarze: