Do przygotowania tych placuszków użyłam serka homogenizowanego, dzięki
temu zyskały one delikatny smak. Lekko kwaśne, nie za słodkie, takie w
sam raz. Z przepisu wyszło mi 12 placuszków. Jeżeli uważamy, że ciasto jest mało
słodkie to można dodać cukru, lub upieczone placuszki oprószyć cukrem
pudrem. Upiekłam je na podwieczorek.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 serek homogenizowany waniliowy ( 10 dag )
1 łyżka miodu prawdziwego
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
Dodatkowo:
olej do smażenia
1 łodyga rabarbaru
Wykonanie:
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek i miód, następnie miksujemy kilka
chwil, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko. Miksujemy na
gładkie bez grudek ciasto.
2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z
każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.
4. Smacznego.
Smakowite placuszki wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję...pyszne były:)
Usuń