Moja rodzina uwielbia młodą kapustę, a ja żeby nie było ,, nudno ''
wymyślam ciągle nowe wersje. Staram się też jak najczęściej
przygotowywać ją w sezonie. Tym razem przygotowałam duszoną kapustę z
kiełbasą i fasolą. Może być dodatkiem do młodych ziemniaków lub
samodzielnym daniem. Kapustę przyprawiłam wspaniałą i aromatyczną przyprawą do bigosu i młodej kapusty od RAFEX .Zapraszam:)
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 średnie cebule
30 dag dobrej jakości kiełbasy
1 puszka białej fasoli
3 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
koperek świeży według uznania
Wykonanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy.
2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy lekko
rumieniąc. Następnie dodajemy kapustę podlewamy niewielką ilością
gorącej wody i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.
3. Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, następnie dodajemy do kapusty.
Fasolkę dokładnie odsączmy z zalewy i dodajemy do kapusty.
Koperek płuczemy i drobno kroimy, następnie dodajemy do kapusty.
4. Przyprawę dodajemy do kapusty i chwilę dusimy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Smacznego.
Bardzo lubię takie dania, pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:) Ja też lubię:)
OdpowiedzUsuń