niedziela, 29 maja 2016

Młoda kapusta duszona z kiełbaską i fasolą.

Moja rodzina uwielbia młodą kapustę, a ja żeby nie było ,, nudno '' wymyślam ciągle nowe wersje. Staram się też jak najczęściej przygotowywać ją w sezonie. Tym razem przygotowałam duszoną kapustę z kiełbasą i fasolą. Może być dodatkiem do młodych ziemniaków lub samodzielnym daniem. Kapustę przyprawiłam wspaniałą i aromatyczną przyprawą do bigosu i młodej kapusty od RAFEX .Zapraszam:)




Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 średnie cebule
30 dag dobrej jakości kiełbasy
1 puszka białej fasoli
3 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
koperek świeży według uznania

Wykonanie: 

1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy.

2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy lekko rumieniąc. Następnie dodajemy kapustę podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.

3. Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, następnie dodajemy do kapusty. Fasolkę dokładnie odsączmy z zalewy i dodajemy do kapusty. Koperek płuczemy i drobno kroimy, następnie dodajemy do kapusty.

4. Przyprawę dodajemy do kapusty i chwilę dusimy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Smacznego.




2 komentarze: