Jeżeli macie ochotę na bezmięsny obiad to polecam takie o to pieczone
papryki z ryżem. Będzie lekko, a zarazem syto. Lekko pikantny farsz
sprawia, że danie pysznie rozgrzewa. Zapraszam:)
Składniki:
3 czerwone papryki
10 dag ryżu basmati
1 mała cebula
pół puszki kukurydzy
pół łyżeczki suszonego koperku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cząber suszony według uznania
papryka ostra mielona według uznania
dodatkowo:
2 łyżki oleju
1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )
Wykonanie:
1. Ryż ( najlepiej taki w woreczku ) gotujemy do miękkości w osolonej
wodzie, ugotowany dokładnie osączamy z wody ( wyjmujemy z woreczka ).
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
3. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.
4. Ryż mieszamy z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.
5. Papryki myjemy i osuszamy, następnie ścinamy wierzchy i oczyszczamy środek z gniazd nasiennych.
6. Do wydrążonych papryk nakładamy farsz ryżowy lekko ubijając, następnie
układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i odrobiną gorącej
wody, następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 170 stopni około
60 minut.
7. Gdy papryki będą miękkie układamy na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiekamy aż się rozpuści.
8. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.
9. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz