piątek, 13 maja 2016

Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą.

Jeżeli macie ochotę na bezmięsny obiad to polecam takie o to pieczone papryki z ryżem. Będzie lekko, a zarazem syto. Lekko pikantny farsz sprawia, że danie pysznie rozgrzewa. Zapraszam:)





Składniki:
 3 czerwone papryki
10 dag ryżu basmati
1 mała cebula
pół puszki kukurydzy
pół łyżeczki suszonego koperku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cząber suszony według uznania
papryka ostra mielona według uznania

dodatkowo:
2 łyżki oleju
1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )

Wykonanie:

1. Ryż ( najlepiej taki w woreczku ) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączamy z wody ( wyjmujemy z woreczka ).

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.

3. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.

4. Ryż mieszamy z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.

5. Papryki myjemy i osuszamy, następnie ścinamy wierzchy i oczyszczamy środek z gniazd nasiennych.

6. Do wydrążonych papryk nakładamy farsz ryżowy lekko ubijając, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i odrobiną gorącej wody, następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.

7. Gdy papryki będą miękkie układamy na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiekamy aż się rozpuści.

8. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.

9. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz