piątek, 6 maja 2016

Trójkąty z serem żółtym i ziołami.

Takie trójkąty z serem żółtym to bardzo smaczna przekąska do pochrupania. Po upieczeniu są lekko miękkie, ale później stwardnieją. Podczas pieczenia po domu roznosi się zapach ziół, i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Do upieczenia tych trójkątów użyłam czubrycy białej od RAFEX . Zapraszam:)




Składniki:

 Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
5 dag masła
10 dag sera żółtego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czubrycy białej
pół szklanki mleka

Dodatkowo:
czubryca biała do posypania
odrobina mleka
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, czubrycę i masło przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Dodajemy ser żółty starty na tarce o dużych oczkach i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto.

2. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w trójkąty. Następnie układamy je na blaszce do pieczenia ( ja piekłam bez papieru ).

3. Każdy trójkąt smarujemy mlekiem i oprószamy czubrycą.

4. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz