Takie trójkąty z serem żółtym to bardzo smaczna przekąska do
pochrupania. Po upieczeniu są lekko miękkie, ale później stwardnieją.
Podczas pieczenia po domu roznosi się zapach ziół, i już nie można się
doczekać kiedy będą gotowe. Do upieczenia tych trójkątów użyłam czubrycy białej od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
5 dag masła
10 dag sera żółtego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czubrycy białej
pół szklanki mleka
Dodatkowo:
czubryca biała do posypania
odrobina mleka
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, czubrycę i masło przekładamy do miski,
następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Dodajemy
ser żółty starty na tarce o dużych oczkach i stopniowo wlewając mleko
zagniatamy ciasto.
2. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w trójkąty.
Następnie układamy je na blaszce do pieczenia ( ja piekłam bez papieru
).
3. Każdy trójkąt smarujemy mlekiem i oprószamy czubrycą.
4. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz