Pyszny deser dla wielbicieli kaszy manny i jabłek. Pysznie pachnący
cynamonem. Przygotowuje się go bardzo szybko, więc gdy mamy ochotę na
coś słodkiego to polecam. Najlepiej smakuje gorący lub dobrze ciepły. Z przepisu wyszło mi 2 takie porcje jak na zdjęciu. Do przyprawienia jabłek użyłam niezwykle aromatycznego cynamonu cejlońskiego mielonego , a do udekorowania cynamonu w laskach od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
Jabłka:
2 duże dość twarde jabłka
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu mielonego
Manna:
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
cukier do smaku
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w dość dużą kostkę.
2. Na gorącą patelnię wsypujemy cukier, mieszając rumienimy go, następnie
dodajemy masło i gdy się rozpuści wrzucamy jabłka. Jabłka dusimy w
karmelu często mieszając, powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.
Na koniec dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
3. Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i cukier do smaku, gotujemy do zgęstnienia często mieszając.
4. Do szklanek przekładamy kaszę mannę i jabłka. Podajemy.
5. Smacznego.
Mniam jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
Usuń