Uwielbiam kaszę jaglaną ponieważ jest bardzo zdrowa i wiele pyszności
można z niej wyczarować. W formie pasztetu z warzywami jest bardzo
pyszna i syta. Pasztet przyprawiłam wspaniałą i aromatyczną suszoną natką pietruszki , ziołami prowansalskimi i białym pieprzem mielonym od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
Masa na pasztet:
15 dag kaszy jaglanej
1 mały seler
3 marchewki
1 pietruszka
2 średnie cebule
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
olej ( niewielka ilość )
foremka aluminiowa o pojemności 900 ml i 2 kokilki
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i osączmy na gęstym sicie.
Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorąca wodą i gotujemy do
miękkości i wchłonięcia całego płynu. Kaszę studzimy.
2. Warzywa obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i
gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa studzimy i ścieramy na tarce o
dużych oczkach.
3. Warzywa i kaszę przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę
tartą, zioła prowansalskie natkę pietruszki, dokładnie mieszamy
przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.
4. Foremki za pomocą pędzelka smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą.
Następnie nakładamy masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na
pasztet układamy na blaszce do pieczenia.
5. Następnie pasztet pieczemy około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet studzimy i podajemy.
6. Smacznego.
Wspaniale wygląda! Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń