niedziela, 6 listopada 2016

Rurki z kremem cappuccino i czekoladą.

Czy jest ktoś kto nie lubi kruchych rurek napełnionych pysznym kremem? Chyba nie? Polecam, więc Wam pyszne rurki z kremem o smaku cappuccino, ja użyłam o smaku waniliowym. Są tak pyszne, że gdy zjemy jedną zaraz sięgamy po następną. Do upieczenia tych pyszniutkich rurek użyłam wspaniałej mąki tortowej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)







Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
1 szklanka śmietany 12 %
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
szczypta soli

Krem:
2 śmietany typu ,,Śnieżka ''
400 ml zimnego mleka
4 kopiaste łyżki ulubionej kawy cappuccino

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
10 dag mlecznej czekolady
dowolna posypka
olej do posmarowania foremek

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek dokładnie studzimy.

3. Śnieżki ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy cappuccino i dokładnie ubijamy. Następnie tak przygotowanym kremem za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy rurki.

4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią rurki, dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.

5. Tak przygotowane rurki są gotowe do podania.

6. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wychodzi około 40 - 45 rurek. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietanę kremówkę 30 %.

14 komentarzy: