środa, 9 listopada 2016

Kluski śląskie ze szpinakowym sosem.

Jest to moja propozycja na syty i bezmięsny obiad. Tradycyjne kluski śląskie polane stopionym masełkiem, do tego bardzo aromatyczny sos ze szpinaku zagęszczony kremowym serkiem mascarpone. Sos przyprawiłam bardzo aromatyczną czubrycą zieloną od RAFEX . Zapraszam:)





 Składniki:

Kluski:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
mąka ziemniaczana
mąka pszenna do podsypania stolnicy

Sos:
45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego
4 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła
12 dag serka mascarpone
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
3 łyżeczki czubrycy zielonej
gorąca woda

Dodatkowo:
sól do gotowania
1 łyżka oleju
2 łyżki masła 82 %

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy ,przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.

2. Z ciasta formujemy okrągłe kluseczki i robimy w nich małe wgłębienie.

3. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy lekko rumieniąc, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody dusimy do miękkości.

4. Do uduszonego szpinaku dodajemy serek mascarpone, czubrycę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut.

5. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie z olejem. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło roztapiamy.

6. Na talerze nakładamy porcje sosu, klusek, kluski polewamy stopionym masłem i podajemy.

7. Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Tak podanych kluseczek nie jadłam, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kluski śląskie, a twoje wyglądają pysznie :) miłego dnia Izunia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kluseczki, zwłaszcza zimą, ale z takim sosikiem to jeszcze nie miałam przyjemności jeść :)

    OdpowiedzUsuń