Jest to moja propozycja na syty i bezmięsny obiad. Tradycyjne kluski
śląskie polane stopionym masełkiem, do tego bardzo aromatyczny sos ze
szpinaku zagęszczony kremowym serkiem mascarpone. Sos przyprawiłam bardzo aromatyczną czubrycą zieloną od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
Kluski:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
mąka ziemniaczana
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Sos:
45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego
4 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła
12 dag serka mascarpone
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
3 łyżeczki czubrycy zielonej
gorąca woda
Dodatkowo:
sól do gotowania
1 łyżka oleju
2 łyżki masła 82 %
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do
miękkości. Ugotowane odcedzamy ,przeciskamy przez praskę i studzimy.
Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną
część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy
dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej
mąką stolnicy.
2. Z ciasta formujemy okrągłe kluseczki i robimy w nich małe wgłębienie.
3. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i
kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy
czosnek i chwilę przesmażamy lekko rumieniąc, uważamy, żeby za mocno nie
przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę
przesmażamy cały czas mieszając. Podlewamy niewielką ilością gorącej
wody dusimy do miękkości.
4. Do uduszonego szpinaku dodajemy serek mascarpone, czubrycę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut.
5. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej
wodzie z olejem. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło roztapiamy.
6. Na talerze nakładamy porcje sosu, klusek, kluski polewamy stopionym masłem i podajemy.
7. Smacznego.
Tak podanych kluseczek nie jadłam, fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUwielbiam kluski śląskie, a twoje wyglądają pysznie :) miłego dnia Izunia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
UsuńBardzo lubię kluseczki, zwłaszcza zimą, ale z takim sosikiem to jeszcze nie miałam przyjemności jeść :)
OdpowiedzUsuńZ takim sosem są bardzo smaczne:)
Usuń