niedziela, 20 listopada 2016

Tort czekoladowo - chałwowy.

Dzisiaj zapraszam Was na tort urodzinowy. Tak jak obiecywałam w środę klik to częstuję. Taki tort jest bardzo pyszny. Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem ( chałwę uwielbiam ). Do tego lekka czekoladowa pianka. Tort polecam na urodziny lub dla gości. Do upieczenia biszkoptów użyłam mąki tortowej , która idealnie nadaje się do pieczenia biszkoptów. Mąkę otrzymałam od MŁYNOMAG . Zapraszam:)



 



Składniki:

Biszkopt x 3:
3 jajka
pół szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
10 dag ulubionej chałwy
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %

Pianka:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.

2. Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

3. Przygotowanym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.

4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, powinna być płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy kakao i czekoladę, następnie dokładnie ubijamy.

5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch tortu.

6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch i boki tortu.

7. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajmy.

8. Smacznego.

14 komentarzy: