Dzisiaj zapraszam Was na tort urodzinowy. Tak jak obiecywałam w środę klik to częstuję. Taki tort jest bardzo pyszny. Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym
chałwowym kremem ( chałwę uwielbiam ). Do tego lekka czekoladowa pianka. Tort polecam na
urodziny lub dla gości. Do upieczenia biszkoptów użyłam mąki tortowej , która idealnie nadaje się do pieczenia biszkoptów. Mąkę otrzymałam od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt x 3:
3 jajka
pół szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
10 dag ulubionej chałwy
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %
Pianka:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do
całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę
ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około
23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy
około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam
sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
2. Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko
zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas
mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę,
dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie
ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem
będzie puszysty.
3. Przygotowanym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy,
powinna być płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z mlekiem,
dodajemy kakao i czekoladę, następnie dokładnie ubijamy.
5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch tortu.
6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch i boki tortu.
7. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajmy.
8. Smacznego.
Cudowny widok, aż ślinka leci :) Porywam kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
UsuńTo jest dopiero porządny kawałek torta :) Pycha :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBajeczny! <3 Wygląda obłędnie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuńmniam ! tyle słodyczy że aż ślinka cieknie :) Uwielbiam chałwę, a czekoladę jeszcze bardziej :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, również jestem wielką wielbicielką chałwy:)
UsuńPo prostu cudowny :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik Izunia :)
OdpowiedzUsuńWspaniały ten tort, pieknie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń