Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Gdy tylko mam możliwość to sama
piekę bułki i chleby. Tym razem upiekłam domowe bułeczki, które nie
ukrywam wyszły mi idealne. Puszyste i mięciutkie z chrupiącą skórką. Do ich upieczenia użyłam wspaniałej mąki Warmińskiej pszennej , którą otrzymałam od MŁYNOMAG. Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki Warmińskiej pszennej
Ciasto:
1 kg mąki Warmińskiej pszennej
2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn i stopniowo wlewając mleko zagniatamy
ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką
stolnicy. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż dwie szklanki.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny
w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Podczas rośnięcia ciasto przynajmniej
dwa razy nakłuwamy w kilku miejscach np. trzonkiem drewnianej łyżki.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką
stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach
cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym
miejscu, żeby podrosły.
4. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do
zrumienienia. Upieczone bułki są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wychodzi 16 bułek. Między bułkami należy zachować odstępy,
ponieważ znacznie urosną. Szklanka do odmierzania składników o
pojemności 250 ml.
Domowe bułeczki nie mają sobie równych :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Są najlepsze.:)
UsuńWyśmienite bułeczki, miłego dnia Izunia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asia:)
UsuńTaka bułka, dżem i biały ser i jestem w raju:)
OdpowiedzUsuńPolecam takie bułeczki i dziękuję za komentarz:)
UsuńNie ma to jak domowe pachnące pieczywo :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że domowe najlepsze i pozdrawiam:)
Usuń