piątek, 18 listopada 2016

Jogurt z prażonym jabłkiem i płatkami kukurydzianymi.

Pyszny i prosty w wykonaniu deser. Idealny na podwieczorek. Pyszny jogurt, chrupiące płatki i pachnące cynamonem jabłka...polecam. Z przepisu wychodzi jedna porcja taka jak na zdjęciu. Do deseru użyłam niezwykle aromatycznego cynamonu w laskach , który starłam na tarce o drobnych oczkach od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2-3 łyżki syropu klonowego
1 duże jabłko
cynamon laski ( starłam na tarce o drobnych oczkach ) według uznania
cukier trzcinowy do smaku
gorąca woda
pół szklanki płatków kukurydzianych

Wykonanie:

1. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale tak żeby jabłka się nie rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon według uznania i studzimy.

2. Jogurt dokładnie mieszamy z syropem klonowym.

3. Na dno większej szklanki lub ozdobnego słoika wsypujemy płatki kukurydziane, następnie nakładamy jogurt, a na jogurt wystudzone jabłka. Na koniec lekko oprószamy mielonym cynamonem. Podajemy.

4. Smacznego.



12 komentarzy: