Pyszny i prosty w wykonaniu deser. Idealny na podwieczorek. Pyszny
jogurt, chrupiące płatki i pachnące cynamonem jabłka...polecam. Z przepisu wychodzi jedna porcja taka jak na zdjęciu. Do deseru użyłam niezwykle aromatycznego cynamonu w laskach , który starłam na tarce o drobnych oczkach od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2-3 łyżki syropu klonowego
1 duże jabłko
cynamon laski ( starłam na tarce o drobnych oczkach ) według uznania
cukier trzcinowy do smaku
gorąca woda
pół szklanki płatków kukurydzianych
Wykonanie:
1. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w
kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i
dusimy do miękkości, ale tak żeby jabłka się nie rozpadły. Dodajemy
cukier i cynamon według uznania i studzimy.
2. Jogurt dokładnie mieszamy z syropem klonowym.
3. Na dno większej szklanki lub ozdobnego słoika wsypujemy płatki
kukurydziane, następnie nakładamy jogurt, a na jogurt wystudzone jabłka.
Na koniec lekko oprószamy mielonym cynamonem. Podajemy.
4. Smacznego.
bardzo smaczne zestawienie skłądników :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPysznie i zdrowo:) miłego dnia kochana :)
OdpowiedzUsuńsmaczne i zdrowe:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
UsuńSuper przepis na pyszny deserek :)
OdpowiedzUsuńfajna śniadaniowa propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie jedzonko :) Piękna serwetka i całe zdjęcie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miły komentarz:)
Usuń