środa, 16 listopada 2016

Domowa pizza na mące od Młynomag.

Domowa pizza jest najlepsza. Od czasu do czasu piekę ją dla swojej rodziny. Dobieramy wtedy swoje ulubione dodatki. Tym razem upiekłam pizzę  z mąki pszennej Warmińskiej od MŁYNOMAG , która idealnie nadaje się na ciasto do pizzy. Ciasto jest od spodu chrupiące, a w środku mięciutkie, takie idealne. Z przepisu wyszło mi 4 spore pizze. Polecam na obiad. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej Warmińskiej
5 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
7 łyżek oleju
około 300 ml ciepłej wody

Obłożenie:
1 kg pieczarek
30 dag sera żółtego w kawałku
pół puszki kukurydzy
ulubiony ketchup
ulubiona wędlina w plasterkach ( tak około 20 dag )
przyprawa do pizzy według uznania
oregano suszone według uznania
sól do smaku
pieprz mielony do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna Warmińska do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
olej do smażenia

Wykonanie:

1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Pieczarki obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i przyprawami. Studzimy.

3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Blaszki smarujemy cieniutko masłem.

5. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część wałkujemy na okrągłe placki i układamy na blaszkach, następnie smarujemy ketchupem, posypujemy oregano i przyprawą do pizzy, nakładamy pieczarki i kukurydzę. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę układamy wędlinę i starty ser, zapiekamy kilka chwil aż ser się rozpuści.

6. Gotową pizzę podajemy.

7. Smacznego.





6 komentarzy: