Jest to bardzo smaczna i syta zupa. Idealna na chłodne dni. Pysznie
pachnie smażonymi warzywami i pieczarkami. Zupę dodatkowo zagęściłam
serkiem mascarpone co nadaje jej delikatnego i kremowego smaku. Do przyprawienia użyłam aromatycznej suszonej natki pietruszki i białego pieprzu mielonego od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
pół kilo pieczarek
1 łyżka masła
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 mała cebula
1 szklanka śmietany 12 %
12 dag serka mascarpone
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
koperek świeży według uznania
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
bulion warzywny według uznania
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
10 dag kaszy jaglanej ( może być w woreczku )
Wykonanie:
1. Warzywa i pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, pieczarki
kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a pietruszkę i marchewkę w
słupki. Następnie w garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy warzywa, chwilę
przesmażamy cały czas mieszając, następnie wrzucamy pieczarki,
przesmażamy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy
bulionem. Gotujemy do miękkości wszystkich składników.
2. Serek mascarpone i śmietanę przekładamy do miseczki, wlewamy niewielką
ilością zimnej wody i dokładnie mieszamy. Gdy składniki zupy będą
miękkie do śmietany i serka wlewamy trochę wywaru, mieszamy i wlewamy do
zupy, dodajemy natkę pietruszki, umyty i posiekany koperek, sól i
pieprz do smaku. Zupę zagotowujemy.
3. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w osolonej wodzie do
miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Można użyć kaszy w
woreczku, gotową kaszę wysypujemy wtedy do miseczki.
4. Na talerze nakładamy porcje zupy i kaszy.
5. Podajemy i smacznego.
Bardzo lubię takie takie zupki :)
OdpowiedzUsuńJa też i to bardzo:)
UsuńPyszna propozycja kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń