niedziela, 27 listopada 2016

Cynamonowo - drożdżowy wieniec.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Pora więc, pomyśleć o wypiekach. W związku z tym ja proponuję przygotować Wam taki oto wieniec na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował na stole i pysznie smakował. Możemy nim poczęstować gości, każdy może sobie skubnąć kawałek mięciutkiego ciasta przeplatanego cynamonem i cukrem. Z przepisu wyszło mi 2 takie wieńce jak na zdjęciu. Do pieczenia użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)

Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym ,,Wyznaczam Świąteczne trendy'' na gotujmy.pl .




wywiad na Gotujmy.pl



 Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
2 jajka
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki cukru
5 dag masła
ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:
5 dag masła
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier trzcinowy tak około pół szklanki
2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
cynamon według uznania

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, miodem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.


2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, miodem i syropem klonowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i jeżeli będzie potrzeba ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.


3. Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy równomiernie cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym i cynamonem.


4. Tak przygotowane ciasta zawijamy ściśle w rolady.


5. Następnie każdy rulon rozcinamy wzdłuż prawie do samego końca.


6. Następnie każde rozcięte ciasto zaplatamy jak warkocz i formujemy wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.


7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut. Gotowe i smacznego.


8. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą dwa takie ciasta jak na zdjęciu.


14 komentarzy:

  1. To wygląda przepięknie! <3
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale musiało obłędnie pachnieć podczas wypieku! Cudownie sie prezentuje😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana twój wieniec wygląda przepysznie aż zapachniało świętami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekny i na pewno bardzo smaczny. Powodzenia w konkursie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta drożdżowe, a do tego cynamon to juz poezja. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba wszyscy uwielbiają cynamon:) Dziękuję za komentarz:)

      Usuń