Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Pora więc, pomyśleć o wypiekach. W związku z tym ja proponuję przygotować Wam taki oto wieniec na świąteczny stół. Będzie się pięknie
prezentował na stole i pysznie smakował. Możemy nim poczęstować gości,
każdy może sobie skubnąć kawałek mięciutkiego ciasta przeplatanego
cynamonem i cukrem. Z przepisu wyszło mi 2 takie wieńce jak na zdjęciu. Do pieczenia użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym ,,Wyznaczam Świąteczne trendy'' na gotujmy.pl .
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
2 jajka
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki cukru
5 dag masła
ewentualnie ciepłe mleko
Dodatkowo:
5 dag masła
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier trzcinowy tak około pół szklanki
2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
cynamon według uznania
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, miodem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem
waniliowym, miodem i syropem klonowym na puszystą masę. Następnie do
mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i
przestudzone masło i jeżeli będzie potrzeba ciepłe mleko, zagniatamy
mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe, ale nie gorące
). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na
posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm.
Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy
równomiernie cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym i cynamonem.
4. Tak przygotowane ciasta zawijamy ściśle w rolady.
5. Następnie każdy rulon rozcinamy wzdłuż prawie do samego końca.
6. Następnie każde rozcięte ciasto zaplatamy jak warkocz i formujemy
wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią
aluminiową.
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut. Gotowe i smacznego.
8. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą dwa takie ciasta jak na zdjęciu.
To wygląda przepięknie! <3
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/
Dziękuję bardzo:)
UsuńAle musiało obłędnie pachnieć podczas wypieku! Cudownie sie prezentuje😊
OdpowiedzUsuńPachniało i to bardzo:) Dziękuję:)
UsuńKochana twój wieniec wygląda przepysznie aż zapachniało świętami:)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
UsuńPiekny i na pewno bardzo smaczny. Powodzenia w konkursie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńWspaniały wieniec :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCudowny, uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:)
UsuńUwielbiam ciasta drożdżowe, a do tego cynamon to juz poezja. ;-)
OdpowiedzUsuńChyba wszyscy uwielbiają cynamon:) Dziękuję za komentarz:)
Usuń