Uwielbiam awokado pod każdą postacią, ale najbardziej w formie pysznego
koktajlu. Jogurt grecki sprawia, że koktajl jest bardzo gęsty, więc
trzeba go wyjadać łyżeczką ze słoiczka. Jest bardzo pożywny i syty. Do tego koktajlu użyłam ekologicznego i bardzo aromatycznego kardamonu mielonego od ECOBLIK .
Z przepisu wychodzi 4 porcje. Jeżeli awokado jest bardzo twarde należy
zawinąć je w papier do pieczenia i schować na kilka dnie w ciemne
miejsce, ja wkładam do szafki gdzie przechowuję mąkę i cukier. W ten
sposób awokado szybciej nam dojrzeje.Polecam i zapraszam:)
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 łyżki cukru trzcinowego
pół małej łyżeczki mielonego kardamonu
sok z cytryny według uznania
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 kopiaste łyżki otrębów pszennych ( użyłam prażonych )
Wykonanie:
1. Awokado myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ
wydrążamy łyżką, przekładamy do wysokiej miski i skrapiamy sokiem z
cytryny żeby nie ściemniało.
2. Do awokado przekładamy pozostałe składniki i za pomocą blendera ręcznego miksujemy kilka chwil na gładki mus.
3. Tak przygotowany koktajl przekładamy do szklanek i podajemy.
4. Smacznego.
Fajny koktajl, chetnie bym wypróbowała
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
UsuńWspaniały pomysł! Koniecznie muszę taki przygotować. Zapisuję :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
UsuńMniam, uwielbiam takie koktajle :-)
OdpowiedzUsuń