Jest to moja propozycja na bardzo pyszny i syty obiad. Co prawda trzeba
się trochę napracować, ale warto. Domowe chrupiące bułeczki i pyszne
aromatyczne mięso to bardzo pyszne połączenie. Do upieczenia bułek użyłam wspaniałej mąki Warmińskiej pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 kopiaste łyżki mąki Warmińskiej pszennej
Ciasto:
50 dag mąki Warmińskiej pszennej
około 1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
Mięso:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w wodzie )
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych
Sos:
5 łyżek majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
4 liście kapusty pekińskiej
20 dag sera żółtego
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko
zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej
mąką stolnicy. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko posypanej mąką
stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszce
cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym
miejscu, żeby podrosły. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w
temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
4. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w
maszynce do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą,
przyprawy i dokładnie mieszamy. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z
mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety i obtaczamy w płatkach
kukurydzianych. Powinno nam wyjść 8 sztuk.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do miękkości i zrumienienia.
Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z liści kapusty odrywamy zielone części.
7. Bułki przekrawamy na pół, nakładamy po porcji kapusty, mięsa, polewamy
sosem i posypujemy serem, nakładamy drugą część bułki i podajmy.
8. Smacznego.
Domowe...mmmm...
OdpowiedzUsuńNajlepsze:)
UsuńPyszne, domowe burgery :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńDla takich pysznych burgeròw warto się czasem napracować :-D
OdpowiedzUsuńRan na jakiś czas można i zjeść i się napracować:)
UsuńChyba nie jestem jeszcze na tyle sprawną kucharką, aby zrobić swojego burgera od podstaw. A szkoda, bo efekt pewnie jest tego wart :)
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom nie jest trudne wykonanie domowych burgerów. Polecam spróbować:) Pozdrawiam:)
UsuńMniam. :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń