sobota, 26 listopada 2016

Bułki pszenno - orkiszowe.

Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo, a najbardziej właśnie bułki, takie domowe, pachnące, pyszne i z chrupiącą skórką. Bułki pszenno - orkiszowe są idealne na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakują z masełkiem lub twarożkiem. Do ich upieczenia użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz mąki Warmińskiej pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)






Składniki:

 Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki mąki Warmińskiej pszennej
1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:
5 szklanek mąki Warmińskiej pszennej
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i obiema mąkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn, sól i olej, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba należy dolać jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ma 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 16 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki, następnie układamy je na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.

4. Po tym czasie bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Tak upieczone bułki są gotowe do podania.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułek.

12 komentarzy: