wtorek, 29 listopada 2016

Biszkoptowo-chałwowe kostki.

Te kostki powstały z przypadku. Upiekłam biszkopt z zamiarem zrobienia ciasta pomarańczowego, ale jak to ja nie kupiłam wszystkich potrzebnych składników i żeby jakoś wykorzystać upieczony biszkopt wpadłam na pomysł, żeby przygotować oto takie pyszne kostki na podwieczorek. Idealne dla wielbicieli chałwy. Do upieczenia biszkoptu użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)






Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
10 dag ulubionej chałwy
cukier puder do smaku
15 dag masła 82 %

Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
dowolna posypka do dekoracji

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy.

2. Wystudzony biszkopt kroimy na 12 jednakowych kwadratów.

3. Składniki na krem ucieramy na puszysta masę, cukru pudru dodajemy według uznania jak słodki chcemy mieć krem.

4. Następnie kwadraty z ciasta smarujemy kremem i składamy po trzy, smarujemy również boki. W ten sposób powstaną nam 4 kostki.

5. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią wierzch każdej kostki. Na koniec dekorujemy dowolną posypką i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy.

6. Gotowe i smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.



10 komentarzy: