Tak pysznych rogalików jeszcze nie jadłam, są po prostu idealne, żeby
się o tym przekonać trzeba je upiec. Niezwykle mięciutkie ciasto i
kokosowe nadzienie to bardzo pyszne połączenie. Dodam, że podczas
pieczenia po całym domu roznosi się wspaniały zapach i już nie można się
doczekać kiedy już będą. Do upieczenia rogalików użyłam wspaniałej mąki tortowej od MŁYNOMAG. Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
5 dag masła
pół szklanki ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
Nadzienie:
20 dag wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka
ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do
mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i
przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy
mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
2. Mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną,
następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając
gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w
trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując
rogaliki.
4. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia
6. Smacznego.
Jakie rumiane :) Śliczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńwyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńTez ostatnio robiłam rogaliki ☺ A te od Pani to w sam raz do poranniej kawusi... do tego mój ulubiony kokos. .. pyszności
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
UsuńMniam jakie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń