sobota, 12 listopada 2016

Półfrancuskie rożki z budyniem.

Polecam bardzo pyszne półfrancuskie rożki. Idealne na podwieczorek. Po za czasem oczekiwania przygotowuje je się bardzo szybko. Wielowarstwowe ciasto z budyniem to bardzo pyszne połączenie. Do ich upieczenia użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Mąkę bardzo polecam. Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %

Budyń:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
mąka pszenna  do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia rożków

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.

2. W połowie mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.

3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.

4. Tak przygotowane rożki układamy na blaszce ( niczym nie wyłożonej ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia.

5. Upieczone rożki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wychodzi dwie spore blaszki rożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

6 komentarzy: