Polecam bardzo pyszne półfrancuskie rożki. Idealne na podwieczorek. Po
za czasem oczekiwania przygotowuje je się bardzo szybko. Wielowarstwowe
ciasto z budyniem to bardzo pyszne połączenie. Do ich upieczenia użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Mąkę bardzo polecam. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
Budyń:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
mąka pszenna
do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia rożków
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
2. W połowie mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z
cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas
mieszając. Budyń studzimy.
3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i
kroimy w kwadraty. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, składamy na pół
i dokładnie zlepiamy brzegi.
4. Tak przygotowane rożki układamy na blaszce ( niczym nie wyłożonej ) i
pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do
zrumienienia.
5. Upieczone rożki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wychodzi dwie spore blaszki rożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
I znowu kusisz :)
OdpowiedzUsuńOj kuszę, kuszę...
UsuńWyglądają bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuń...i są smaczne:):)
UsuńOjoj jakie cudowne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:)
Usuń