wtorek, 29 listopada 2016

Półfrancuska rolada z nadzieniem makowym.

Takie ciasto możemy upiec bardzo szybko, np. gdy nie mamy czasu na coś bardziej pracochłonnego. Półfrancuskie wielowarstwowe ciasto i pyszne nadzienie makowe. Roladę możemy również upiec na świąteczny stół. Pysznie smakuje z kubkiem gorącej i aromatycznej herbaty. Do upieczenia tej rolady użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)

Przepis bierze udział w konkursie ,,Wyznaczam Świąteczne  Trendy'' na gotujmy.pl







wywiad na Gotujmy.pl

 Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki śmietany12 %
10 dag masła lub margaryny

Nadzienie:
1 szklanka maku (  gotowego suchego i zmielonego )
1 szklanka rodzynek
olejek migdałowy według uznania
cukier do smaku
około pół szklanki gorącego mleka

Dodatkowo:
mąka tortowa do posypania stolnicy
5 dag mlecznej czekolady
dowolna posypka do dekoracji

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

2. Mak i rodzynki wsypujemy do miski, następnie stopniowo wlewamy gorące mleko i mieszamy, gdy mam przestanie chłonąć mleko dodajemy cukier i olejek, dokładnie mieszamy.

3. Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około  25 cm x 36 cm, na ciasto równomiernie wykładamy nadzienie makowe i zwijamy roladę.

4. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę, suchą, niczym nie wyłożoną i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w plasterki.

5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią pokrojoną roladę, posypujemy posypką. Gdy czekolada zastygnie podajmy. Smacznego

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Mak kupiłam gotowy, suchy i zmielony.


9 komentarzy: