Składniki:
Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki mąki tortowej
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka wiórek kokosowych
1 jajko
2 łyżki oleju
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie na posypanej mąką toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego.
2. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia.
4. Gotowe ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 2 blaszki ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Kawa z pianką albo zielona herbata, dobra książka i te ciasteczka...cudowny plan na wieczór:D Super, że wykorzystujesz do wypieków mąkę z firmy która wpiera lekkoatletykę. Jak wiadomo sport w naszym państwie jest (niestety) niedofinansowany. Brawa dla nich:) A dla Ciebie za ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miły komentarz:)
UsuńCiasteczka super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńIzunia pyszne ciasteczka, porywam jedno bo jeszcze nic nie piekłam i jakoś się nie mogę zabrać :)
OdpowiedzUsuńAsia bierz ile chcesz:)
Usuń