czwartek, 29 września 2016

Sernik z malinami, czekoladą i bitą śmietaną.

Uwielbiam wszystkie serniki. Nie ukrywam, że to moje ulubione ciasto. Tym razem upiekłam sernik z sezonowymi malinami, co prawda bardzo kwaśnymi, ale ser był słodki, czekolada i śmietanka również słodkie, więc wszystko do siebie pysznie pasowało. Zapraszam:)


 


Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
6 jajek
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 szklanki świeżych malin

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
maliny do dekoracji

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, budynie w proszku i ser. Całość chwilę dokładnie ucieramy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone. Delikatnie mieszamy.

3. Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy w piekarniku. Następnie przekładamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin lub całą noc.

4. Dobrze wystudzony sernik kroimy w kwadraty.

5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dekorujemy nią pokrojony sernik. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy pokrojony sernik. Na koniec dekorujemy malinami.

7. Tak wykonany sernik jest gotowy do podania.

8. Smacznego.

10 komentarzy: