Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Całość
dopełnia pyszna śmietankowo - czekoladowa pianka, a posypka, która jest
lekko kwaśna przełamuje słodycz pianki. Do tego ciasta właśnie polecam
wybrać kwaśną posypkę. Ciasto polecam dla gości lub na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt z białek:
3 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem chałwowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
10 dag ulubionej chałwy
Pianka:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
5 dag białej czekolady
dowolna posypka ( u mnie maczek o smaku mango )
Dodatkowo:
około 5 łyżek wiórek kokosowych
Wykonanie:
1. Biszkopt z białek:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę
ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25 minut w
temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
2. Biszkopt jasny:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i
chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około
23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy
około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy i
przekrawamy na dwa krążki.
3. Krem chałwowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe
mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas
mieszając.Budyń dokładnie studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę
ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo
dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Schłodzoną
kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy płynną czekoladę i
dokładnie ubijamy.
5. Przekładanie: Biszkopty przekładamy kremem chałwowym,
biszkopt z białek powinien być w środku, smarujemy również wierzch i
boki tortu. Następnie na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy piankę z
kremówki. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch posypką.
6. Podanie: Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Tortownica o średnicy 23 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml. Zamiast masła można użyć margaryny ,, Kasia ''.
Wspaniały torcik Izunia i śliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:) Starałam się:)
UsuńCudowny i niezwykle smakowity torcik :) Idealny! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miły komentarz:)
UsuńMagia w kuchni! Cudownie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Jest mi bardzo miło czytać taki komentarz:)
UsuńMusi byc pyszne, bo wyglada na bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Nie ukrywam, że torcik był pyszny:)
Usuńwspaniały torcik.... i jaki śliczny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) A talerzyk i mnie się bardzo podoba:)
Usuń