niedziela, 11 września 2016

Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką.

Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Całość dopełnia pyszna śmietankowo - czekoladowa pianka, a posypka, która jest lekko kwaśna przełamuje słodycz pianki. Do tego ciasta właśnie polecam wybrać kwaśną posypkę. Ciasto polecam dla gości lub na podwieczorek. Zapraszam:)






Składniki:

Biszkopt z białek:
3 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem chałwowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
10 dag ulubionej chałwy

Pianka:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
5 dag białej czekolady
dowolna posypka ( u mnie maczek o smaku mango )

Dodatkowo:
około 5 łyżek wiórek kokosowych

Wykonanie:

1. Biszkopt z białek: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Biszkopt jasny: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Krem chałwowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy płynną czekoladę i dokładnie ubijamy.

5. Przekładanie: Biszkopty przekładamy kremem chałwowym, biszkopt z białek powinien być w środku, smarujemy również wierzch i boki tortu. Następnie na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy piankę z kremówki. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch posypką.

6. Podanie: Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady:

 Tortownica o średnicy 23 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml. Zamiast masła można użyć margaryny ,, Kasia ''.

10 komentarzy:

  1. Wspaniały torcik Izunia i śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny i niezwykle smakowity torcik :) Idealny! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Magia w kuchni! Cudownie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Jest mi bardzo miło czytać taki komentarz:)

      Usuń
  4. Musi byc pyszne, bo wyglada na bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały torcik.... i jaki śliczny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) A talerzyk i mnie się bardzo podoba:)

      Usuń