Jest to moja wersja czekoladowego ciasta brownie. To ciasto jest
niezwykle wilgotne i słodkie, moje maliny były lekko kwaśne, więc
smakowo wszystko do siebie idealnie pasuje. Polecam przepis i zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
15 dag masła lub margaryny
125 ml oleju
1 szklanka cukru
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki tortowej
5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
Dodatkowo:
25 dag malin
Do dekoracji:
10 dag mlecznej czekolady
5 dag białej czekolady
10 dag malin
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier
i dokładnie ucieramy, wlewamy olej i ucieramy kilka minut. Następnie
dodajemy stopniowo pozostałe składniki: jajka, kakao, jogurt, mąkę,
proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, całość dokładnie ucieramy. Na
koniec dodajemy umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x
25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 - 45 minut
sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto
studzimy i kroimy w kwadraty.
3. Czekoladę mleczną łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, następnie płynną dekorujemy pokrojone kawałki ciasta. Odstawiamy
do lekkiego stężenia.
4. Białą czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy ciasto,
dekorujemy również malinami. Ciasto jest gotowe do podania.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Maliny powinny być świeże.
Izunia wspaniałe ciasto:) a ja ma właśnie maliny:)
OdpowiedzUsuńAsia to polecam upiec właśnie czekoladowe ciasto z malinami:)Dziękuję i pozdrawiam:)
UsuńMniam jak pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń