Taki sos jest bardzo pyszny i pachnący. Ponieważ jest bardzo gęsty można go używać zamiast kupnego ketchupu. Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki po około 200 ml. Do przyprawienia sosu użyłam przyprawy węgierskiej i czubrycy czerwonej od RAFEX . Polecam przepis. Zapraszam:)
Składniki:
2 i pół kilo czerwonej papryki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
4 łyżeczki cukru
sól do smaku
przyprawa węgierska według uznania
czubryca czerwona według uznania
4 łyżki octu jabłkowego
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Wykonanie:
1. Papryki myjemy i osuszamy. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy
na mniejsze części. Cebulę i czosnek obieramy i również kroimy na
mniejsze części.
2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, przesmażamy
uważając żeby za mocno nie zrumienić. Następnie wrzucamy paprykę i
dusimy do miękkości wszystkich warzyw często mieszając. Pod koniec
duszenie należy cały czas mieszać, żeby pasty nie przypalić. W trakcie
duszenie dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
3. Gdy warzywa będą miękkie usuwamy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie dokładnie miksujemy na gładki sos.
4. Do sosu dodajemy cukier, ocet jabłkowy, sól i przyprawy do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
5. Następnie gorący sos przekładamy do słoiczków, dobrze zakręcamy i
pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania. Gorące słoiki odwracamy do
góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Po tym czasie przenosimy do spiżarni.
6. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz