sobota, 17 września 2016

Tortilla z nuggetsami i sałatką.

Jest to moja propozycja na bardzo syty obiad. Placki tortilli przygotowane własnoręcznie, smaczna sałatka i niezwykle aromatyczne i chrupiące kawałki mięsa. Mięso przyprawiałam bardzo aromatyczną i bogatą mieszanką ziół i przypraw Shahi Paneer Masala , a do sałatki użyłam suszonej natki pietruszki i białego pieprzu mielonego od SKWORCU . Polecam na obiad. Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto na tortillę:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
około 120 ml ciepłej wody

Nuggetsy:
1 jajko
pół szklanki mleka
mąka pszenna około 6-7 łyżek
sól do smaku
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa Shahi Paneer Masala
1 szklanka płatków kukurydzianych
olej do smażenia

Sałatka:
2 jajka
20 dag pieczarek w zalewie octowej
20 dag sera żółtego w kawałku
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

Wykonanie:

1. Tortille: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto,ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę,przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienkie placki o średnicy około 21-22 cm. Następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni ,po kilka chwil z każdej strony.

2. Nuggetsy:Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy je na małe kawałki i nacieramy przyprawą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na pół godziny. W tym czasie mleko, jajko, mąkę i sól miksujemy na gładkie bez grudek i dość gęste ciasto. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy. Można je pokruszyć wałkując wałkiem do ciasta. Po tym czasie kawałki mięsa zanurzamy w cieście i panierujemy w płatkach. Następnie smażymy na oleju ze wszystkich stron, aż mięso będzie miękkie i zrumienione.

3. Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy i razem z serem żółtym kroimy w dość dużą kostkę. Pieczarki odsączmy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki ze sobą mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

4. Na placki tortilli nakładamy porcje sałatki i kawałków mięsa, zawijamy i podajemy.

5. Smacznego.

9 komentarzy: