Tak przygotowane banany są niezwykle pyszne. Dodatek gałki muszkatołowej podkreśla smak sosu. Zapewniam, że jak tylko spróbujecie, to nie będziecie mogli oderwać się od tego deseru. Polecam przygotować na podwieczorek. Do oprószenia deseru użyłam gałki muszkatołowej mielonej od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
Sos:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 % ( 250 ml )
3 żółtka
1 cukier waniliowy ( ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią własnej roboty )
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
4 banany
sok z cytryny
gałka muszkatołowa mielona mielona do posypania
Wykonanie:
1. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie do utartych dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie ucieramy.
2. Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka, następnie podgrzewamy nie dopuszczając do
zagotowania. Do gorącej śmietanki wlewamy utarte żółtka i cały czas mieszając gotujemy kilka chwil do
zgęstnienia sosu.
3. Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
4. Na dno pucharków lub miseczek nakładamy porcje bananów, zalewamy je gorącym
sosem angielskim. Następnie dekorujemy pozostałymi bananami i posypujemy mieloną gałką muszkatołową według uznania.
5. Podajemy i życzę smacznego.
Takie bananki muszą wyśmienicie smakować :)
OdpowiedzUsuńAsiu pyszne są:)
UsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńWysmienity deser!
OdpowiedzUsuńDziękuję i nie ukrywam, że pysznie było:)
Usuń