czwartek, 15 września 2016

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkowym sosem.

Gdy nie macie pomysłu na obiad polecam takie oto danie. Proste, tanie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo smaczne i syte. Rumiane i chrupiące kotleciki ziemniaczane i pyszny pieczarkowy sos. Do tego dania można jeszcze przygotować ulubioną surówkę. Najczęściej do sosu pieczarkowego dodaję koperek, ale tym razem z powodu jego braku użyłam natki pietruszki i mogę stwierdzić, że wyszło mi również pysznie. Suszonej natki pietruszkibiałego pieprzu mielonego użyłam od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:

Kotleciki:
50 dag ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
masło lub margaryna do smażenia
bułka tarta do obtaczania

Sos:
50 dag pieczarek
1 płaska łyżka masła
1 cebula
1 szklanka śmietany 12 %
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
świeża natka pietruszki według uznania
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku

Wykonanie:

1. Kotleciki: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Następnie studzimy. Do przestudzonych wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, ewentualnie przyprawiając do smaku solą. Następnie z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.

2. Sos: Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie wrzucamy pieczarki i przesmażamy lekko rumieniąc. Wlewamy niewielką ilość gorącej wody i dusimy do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru z pieczarek, wlewamy do garnka i zagotowujemy do zgęstnienia sosu, dodajemy suszoną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę, następnie smażymy kotleciki ziemniaczane po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Na talerze nakładamy porcje kotlecików, sosu, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.

5. Smacznego.


10 komentarzy:

  1. To samo danie bardzo często robię, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Potwierdzam, że jest pyszne.

      Usuń
  2. Izuś ale pysznie to zrobiłaś :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Izuś ale pysznie to zrobiłaś :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! u mnie dzis ziemniaczane z sosem kurkowym były

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Z sosem kurkowym pysznie, ale u mnie nie ma:)

      Usuń
  5. Izunia bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń