Gdy nie macie pomysłu na obiad polecam takie oto danie. Proste, tanie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo smaczne i syte. Rumiane i chrupiące kotleciki ziemniaczane i pyszny pieczarkowy sos. Do tego dania można jeszcze przygotować ulubioną surówkę. Najczęściej do sosu pieczarkowego dodaję koperek, ale tym razem z powodu jego braku użyłam natki pietruszki i mogę stwierdzić, że wyszło mi również pysznie. Suszonej natki pietruszki i białego pieprzu mielonego użyłam od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
Kotleciki:
50 dag ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
masło lub margaryna do smażenia
bułka tarta do obtaczania
Sos:
50 dag pieczarek
1 płaska łyżka masła
1 cebula
1 szklanka śmietany 12 %
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
świeża natka pietruszki według uznania
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1. Kotleciki: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do
miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzamy i przeciskamy przez
praskę. Następnie studzimy. Do przestudzonych wbijamy jajko, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, ewentualnie przyprawiając do
smaku solą. Następnie z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kotleciki i
obtaczamy w bułce tartej.
2. Sos: Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Cebulę obieramy i
kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i
chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie wrzucamy pieczarki i
przesmażamy lekko rumieniąc. Wlewamy niewielką ilość gorącej wody i
dusimy do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru
z pieczarek, wlewamy do garnka i zagotowujemy do zgęstnienia sosu,
dodajemy suszoną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę, następnie smażymy kotleciki
ziemniaczane po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na
papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Na talerze nakładamy porcje kotlecików, sosu, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.
5. Smacznego.
To samo danie bardzo często robię, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPotwierdzam, że jest pyszne.
UsuńIzuś ale pysznie to zrobiłaś :-) zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńIzuś ale pysznie to zrobiłaś :-) zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko i zapraszam:)
UsuńPycha! u mnie dzis ziemniaczane z sosem kurkowym były
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Z sosem kurkowym pysznie, ale u mnie nie ma:)
UsuńIzunia bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków :) mniam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:):)
Usuń